Vast en los
Wat moet de hond al kunnen:
Je hond hoeft geen andere oefeningen te kennen.
Wat heb je nodig:
Zorg ervoor dat je een speeltje hebt die lang is of waar een touwtje aan zit. Dit voorkomt dat je hond per ongeluk in je handen hapt als hij het speeltje probeert te pakken.
Bestaat de oefening uit meerdere onderdelen?
Ja, het vastpakken van een speeltje --> even spelen met het speeltje --> het loslaten
Wat is het nut van de oefening?
Deze oefening is handig om het loslaten van objecten aan te leren, zodat als je hond ervandoor gaat met je smartphone of afstandsbediening dat je het object terug kan vragen.
Daarnaast is er ook een stukje veiligheid. Mocht je hond iets gevaarlijks van straat pakken dan kan je ook een ‘los’ vragen, waardoor er geen gevaarlijke situatie ontstaat.
Je kan van meerdere spel vormen gebruik maken. De meest gebruikte voor deze oefening is het trekspelletje. Je kan ook een apporteer spelletje doen als je hond het trekspelletje niet leuk vindt.
In het filmpje benoem ik 2 momenten die iets meer uitleg nodig hebben: Aan het begin geef ik aan dat je na de ‘los’ cue weer door moet spelen. Dit doe je, zodat je hond niet leert dat het spel eindigt na de ‘los’. Eindig je na de ‘los’ altijd het spel, dan zal je merken dat je hond het object niet wilt loslaten of er zelfs mee wegrent. Doordat je opnieuw gaat spelen met je hond zal hij makkelijker loslaten.
Als je het spel volledig wilt eindigen dan vraag je eerst een ‘los’ van je hond, waarna je de cue ‘klaar’ zegt. Hierdoor creëer je een voorspelbare situatie voor je hond. ‘Los’ betekend dan gewoon loslaten en de ‘klaar’ betekend einde spel. Hiermee voorkom je dat je hond niet meer wilt loslaten.
Hieronder vind je het instructiefilmpje: