Overschaduwen
Eindelijk kent je hond de cue om ‘af’ te gaan. Na veel trainen is het gelukt en toen kwam je instructeur met een leuke opdracht: ‘Je mag je hond straks ‘af’ laten gaan, maar de eerste keer doe je het enkel op een handgebaar zonder stem en de tweede keer mag je geen handgebaar geven en gebruik je enkel je stem.’ Vol goede moed ga je aan de slag. Je hond lag binnen 2 tellen in de ‘af’ met het handgebaar en toen moest je hond nog ‘af’ gaan op enkel je stem. Na wat frustrerende pogingen ligt je hond nog steeds niet. ‘Hij neemt me in de zeik. Hij weet het wel.’ Dit zijn de 2 meest gebruikte reacties op dat moment. Wat is er nu echt aan de hand? Dat lees je in dit artikel.
Heel veel mensen overschaduwen onbewust de hond tijdens de aanleer fase. Dit houdt in dat je tegelijk gebruik maakt van 2 verschillende signalen. Meestal is het eerste signaal je lichaamstaal (bijvoorbeeld: een handgebaar of je houding) en het tweede signaal is je stem.
Een hond is een dier dat voornamelijk zijn communicatie baseert op lichaamstaal. Je kan best wel stellen dat een hond een meester is in het lezen van lichaamstaal. Zowel bij andere honden als bij mensen. Dit zorgt ervoor dat wanneer jij 2 signalen tegelijk laat zien je hond zich op 1 signaal gaat focussen. Hij zal zich op je lichaamstaal gaan focussen, waardoor je stem niet meer bij hem binnenkomt.
Wij hebben hier ook last van. Ga eens een gesprek met iemand houden die wild met zijn armen aan het zwaaien is. Hoelang kan je die persoon aankijken en het gesprek voorzetten zonder afgeleid te raken? Ik zou vrij snel niet meer uit mijn woorden komen en naar de zwaaiende armen gaan kijken. De armen overschaduwen nu het gesprek.
Overschaduwen betekend niet dat je iets fout doet. In tegendeel zelfs. Je hond snapt de oefening alleen hij heeft een handsignaal nodig. Daar is niks mis mee. Het is wel belangrijk om je hier bewust van te zijn als je met je hond gaat trainen. Als je weet dat je hond je niet in de zeik neemt, maar werkelijk even niet begrijpt wat je bedoelt. Dit zal minder frustratie oproepen, dan wanneer je denk dat hij je wel in de zeik neemt.
Hieronder zie je nog een filmpje over overschaduwen. Ik laat hier met Benno 2 oefeningen zien: de eerste is de ‘voet’ en de tweede is de ‘af’ oefening. Ik vraag straks van Benno de ‘af’, maar met mijn handen geef ik het signaal voor de ‘voet’. In het filmpje zie je wat er gebeurt.
Neem bij twijfel (of als je vragen hebt) contact met mij op. Voor een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten. Ik ga dan met je meedenken voor een oplossing.
Dit artikel is geschreven door Natasja van den Hout, eigenaar van Hondencentrum Heeft een staartje. Het artikel delen via social media wordt zeer op prijs gesteld, mits er een bronvermelding bij zit.