12 tips die eigenaren van huisdieren kunnen helpen en informeren over het omgaan met hun honden tijdens oud en nieuw
Het is bijna oud- en nieuw! Harstikke leuk voor de mensen, maar voor vele honden is het vuurwerk echt een probleem. Ik ga 12 tips delen die jouw hond kunnen helpen om oud- en nieuw door te komen.
- Veilige ruimte: Creëer in huis een rustig en veilige plek voor de hond, zodat hij zich indien nodig kan terug trekken. Kijk hierbij naar de plek waar jouw hond het liefste ligt en maak hier een fijn holletje van. Dit kan je doen met dekens, een lekkere ligmat, zijn favoriete speeltjes, een t-shirt met jouw geur eraan, een groot kussen om op of achter te gaan liggen, etc. Zolang jouw hond zich maar fijn voelt.
- Laat je hond op oudejaarsdag vroeg uit. Kijk wat bij jouw omgeving het beste past. In mijn dorp beginnen ze vanaf 20.00 uur met het afsteken van vuurwerk, dus ik laat mijn honden voor die tijd uit en daarna mogen ze hun behoefte in de tuin doen.
Het kan zijn dat het in jouw omgeving al vanaf 16.00 uur niet te doen is op straat. Laat ze dan voor die tijd uit. Is het de hele dag niet te doen, dan kan je overwegen om jouw hond voor deze dag enkel in de tuin zijn behoefte te laten doen of enkel een ‘poep- en plasronde’ met jouw hond te doen. - Zorg ervoor dat er achtergrond geluid is om het geluid van vuurwerk te maskeren. Ik zet zelf vanaf 23.00 uur de tv hard aan (maar goed mijn buren zijn ieder jaar met de jaarwisseling weg, dus niemand heeft er last van). Muziek, tv of een Relaxopet kan hierbij ondersteunen.
- Sluit de gordijnen en laat het licht aan in huis. Op deze manier kan je de lichtflitsen dempen of tegenhouden, zodat jouw hond er zo min mogelijk last van heeft.
- Veiligheid buiten: Houd je hond aangelijnd als je naar buiten gaat om te voorkomen dat ze schrikken en wegrennen vanwege het vuurwerk. Twijfel je of jouw hond wegrent? Lijn ze dan dubbel aan (1 lijn aan het tuig en 1 lijn aan de halsband) of zorg voor een anti-ontsnappingstuig.
- Steun jouw hond. Heel kort door de bocht. Angst kan je niet belonen! Wel erger maken. Angst is een emotie. Die is er nu eenmaal. Schrikt je hond van een knal en komt hij naar je toe? Negeer hem dan niet, maar aai hem rustig of praat tegen hem. Dit geeft een gevoel van steun en dat kan ervoor zorgen dat je hond zich iets minder bang voelt.
- Kalmerende producten: Overweeg vuurwerk medicatie zoals Sileo (dit werkt direct) of consulteer je dierenarts voor mogelijke medicatie voor je gestreste hond.
Let op! Gebruik geen kalmerende producten waar acepromazine in zit. Het mag officieel niet meer gegeven worden in Nederland, maar gebeurt toch nog wel eens. Dit zorgt ervoor dat het lichaam ontspant, maar de hersenen blijven vol actief. Kortom: jouw hond lijkt rustig te liggen, maar kan gewoon niet weglopen terwijl hij wel bang is. - Identificatie: Controleer of je hond een correcte en up-to-date identificatie heeft, zoals een chip of een halsband met ID-tag, voor het geval hij ontsnapt.
- Kauwsnacks en speelgoed: Geef je hond iets te kauwen of speelgoed om af te leiden en hen te helpen ontspannen tijdens het vuurwerk.
- Hersenwerk: ook hersenwerk werkt heel goed om jouw hond te laten ontspannen. Hersenwerk zijn snuffelspellen waarbij jouw hond of een puzzel moet oplossen of lekker kan snuffelen. Vul van tevoren een snuffelmat met de favoriete snack van jouw hond. Voorbeelden hiervan: frikandel, salami, vis, kaas, etc. Het gaat erom dat jouw hond dit zodanig lekker vindt, dat hij wil blijven snuffelen.
- Laat honden niet alleen: Laat je hond niet alleen tijdens vuurwerk; blijf in de buurt om hem gerust te stellen indien nodig.
- Training vooraf: Train je hond geleidelijk aan om met vuurwerkgeluiden om te gaan door ze bloot te stellen aan opnames en beloon gewenst gedrag. Let op! In eerste instantie wil je dat jouw hond rustig blijft liggen waar hij ligt terwijl het vuurwerkgeluid zo zacht als mogelijk afspeelt. Tilt hij zijn kop op om te luisteren? Dan staat het geluid al te hard.
Deze tip is een beetje als mosterd na de maaltijd. Wil je namelijk dat een geluidstraining aanslaat? Begin dan in februari/maart al met trainen om ervoor te zorgen dat jouw hond zich tijdens de oud en nieuw van 2024 prettiger voelt.
Wil je jouw hond helpen omgaan met vuurwerkangst of andere gedragsproblemen? Krijg nu GRATIS deskundig advies van een gediplomeerd hondengedragstherapeut tijdens een 30 minuten durend telefonisch adviesgesprek! Ontdek hoe je jouw trouwe viervoeter kunt ondersteunen en meld je vandaag nog aan voor een persoonlijk gesprek.
Voor eigenaren die meer gerichte begeleiding willen, bieden we ook privélessen aan om specifieke gedragsproblemen aan te pakken en een nog sterkere band met je hond op te bouwen.
Interesse? Meld je dan snel aan via de onderstaande knop: