Hondencentrum Heeft Een Staartje

Een zorgzame aanpak voor elke hondenstaart

Waarom Grommen bij de Voerbak niet Genegeerd Mag Worden: Tips van een HondengedragstherapeutWaarom Grommen bij de Voerbak niet Genegeerd Mag Worden: Tips van een Hondengedragstherapeut - pexels-sergio-souza-3198004.jpg

Als hondengedragstherapeut word ik vaak benaderd met vragen over voerbak gerelateerd gedrag. Het kan zorgelijk zijn wanneer jouw hond begint te grommen tijdens het eten. Dit gedrag kan verwarrend zijn voor hondenbezitters en roept diverse vragen op. Daarom wil ik dit veelvoorkomende, maar vaak onbegrepen, gedrag nader belichten en waardevolle tips delen over hoe hier het beste mee om te gaan.

Waarom grommen honden bij de Voerbak?

Het grommen van een hond bij de voerbak heeft diverse mogelijke oorzaken. Het kan voortkomen uit negatieve leerervaringen, als alle pups bij de fokker uit 1 bak aten, maar ook vanuit baktraining. De baktraining die vroeger (en nu ook nog wel eens) werd gedaan om voernijd te voorkomen, werkt averechts.

Bij de fokker uit 1 bak eten

Dit is altijd een strijd moment voor puppy’s. Als je met ongeveer 6 broertjes en zussen 1 bord eten krijgt, dan krijgt de snelste pup het meeste binnen. De wat meer afwachtende/langzamere puppy’s krijgen hierdoor honger en leren om zo snel als mogelijk het eten naar binnen te schrokken of soms zelfs om agressie signalen zoals grommen en snappen in te zetten om hun eten te behouden.

Baktraining

Deze praktijk werkt vaak contraproductief. Het gaat als volgt: de hond krijgt zijn voerbak met eten en begint te eten. De mens nadert de bak (of staat ernaast) en steekt zijn hand erin of haalt de voerbak weg. De hond kan hierop verschillend reageren, van schrikken tot gefrustreerd raken.

Als iemand jouw eten wegneemt wanneer je honger hebt, wordt je humeur er niet beter op. De hond associeert dit gedrag met het feit dat wanneer een mens hem benadert terwijl hij eet, zijn eten verdwijnt. Dit heeft dan dus eigenlijk hetzelfde effect als wanneer alle puppy’s bij de fokker uit 1 bak eten. Wie het snelst eet die krijgt het meest.
Dit leidt ertoe dat de hond zijn eten gaat verdedigen. In oplopende volgorde, kan de hond o.a. het volgende laten zien: poot op de bak, hangen met kop over de bak, verstijven, grommen, tanden tonen, snappen, uithalen, bijten.

De hond beschermt zijn voer uit ANGST om het te verliezen. Corrigeren van waarschuwingssignalen vertelt de hond dat hij niet mag waarschuwen. Op den duur kan dit ervoor zorgen dat de hond niet meer waarschuwt, maar direct over gaat op bijten. Dit komt doordat de hond heeft geleerd dat waarschuwen pijn, schrik of intimidatie oplevert.

Het corrigeren van deze signalen is als het verwijderen van batterijen van een brandalarm en dan wel verwachten dat het werkt bij brand. Dit is niet alleen ineffectief, maar ook gevaarlijk.

Wat kan je wel doen:

Respecteer de Ruimte van jouw Hond: Creëer een veilige, ongestoorde ruimte (voorbeelden: de bench, mand, andere kamer, de tuin, etc.) rondom de voerbak waar jouw hond rustig kan eten.

Zoals mijn oma zou zeggen: laat de hond met rust als hij eet.

Controleer het voer van jouw hond voordat je de voerbak geeft. Op die manier hoef je het eten nooit weg te halen.

Conclusie:

Grommen bij de voerbak verdient aandacht en begrip. Het kan een vorm van communicatie zijn waarbij je hond bepaalde gevoelens of behoeften uit. Door het gedrag te begrijpen en doeltreffende managementtechnieken toe te passen, kun je jouw hond helpen zich prettiger te voelen tijdens de maaltijden.

Herken je dit verhaal? Ontvang advies van een deskundige hondengedragstherapeut om dit gedrag aan te pakken. Neem vandaag nog contact op!