Wat is Flyball
De hondensport Flyball. Een sport die op vele hondenscholen met veel plezier beoefend wordt. Het is dan ook super leuk om te doen en om naar te kijken. Bij Flyball draait het om plezier hebben en samenwerken met je hond. Dit zie je ook terug in de trainingen, maar wat doe je eigenlijk allemaal bij Flyball?
Wat is Flyball?
Flyball is de enige teamsport in de hondensport. Een team bestaat uit 6 honden, waarbij er steeds 4 honden een baan lopen. Je staat tijdens een wedstrijd met 2 teams naast elkaar. Vanaf daar is het een wedstrijd. De tijd wordt gestart en beide teams gaan racen. Het team waarbij alle 4 de honden het eerste een foutloze baan hebben gelopen die wint.
Een baan is 15,35 meter lang en bestaat uit 4 hindernissen en een ballenbak. Je hond rent los over de 4 hindernissen à trapt op de plank bij de ballenbak à hij krijgt zijn bal à rent weer over de 4 hindernissen terug naar jou.
Hoe leer je een hond dit spelletje aan?
Zolang je hond nog geen hele banen loopt zit hij in de aanleerfase. Tijdens deze fase krijg je 1-op-1 training. Je staat samen met de instructeur en ballenlader in de baan en traint op je eigen niveau en tempo. Het aanleren van de baan gebeurt in 3 delen:
- De ballenbak
- De sprongen terug naar jou
- Het koppelen van de ballenbak en het heen en weer rennen over de hindernissen
In eerste instantie leer je eerst de ballenbak aan. Het gaat hierbij erom dat jouw hond straks snapt dat hij op het plankje moet drukken om een bal te krijgen.
Daarnaast train je de sprongen los. Eerst leer je de hond aan om 1 sprong te springen op de cue ‘hoog’. Daarna ga je steeds meer sprongen erbij pakken totdat je hond vanaf de ballenbak op de cue ‘hoog’ in 1 streep over de hindernissen naar jou toe rent.
Zodra jouw hond dit onder de knie heeft dan ga je de baan aan elkaar koppelen. Dit doe je door eerst de hond achter hindernis 1 te zetten en dan springt hij 1 hindernis heen à haalt zijn bal bij de bak à rent 1 hindernis terug naar jou toe.
Gaat dit goed, dan pak je er steeds een hindernis bij totdat jouw hond alle 4 de hindernissen heen en weer rent.
Gaat dit goed? Gefeliciteerd! Dan kan je hond een hele baan rennen en kan je gaan beginnen met de teamtrainingen. Tijdens de teamtrainingen gaat je hond leren hoe hij met een andere hond moet wisselen.
Wisselen betekend dat als een teamgenoot met zijn neus door de startfinish gaat, dat jouw hond dan met zijn neus ook de startfinish aanraakt. Hierdoor rennen ze snel langs elkaar de baan in. Dit bouw je uiteraard rustig aan op.
Voordelen van Flyball
Flyball kent vele voordelen.
Denk hierbij aan:
- Jouw hond kan zijn energie kwijt
- Flyball versterkt de band die je met jouw hond hebt, omdat je samen aan het spelen bent
- Een nog sterker 'hier' signaal
- Een nog sterker 'los' signaal
- Jouw hond leert om op jou te focussen en niet op zijn omgeving of op andere honden
- Flyball is een enthousiaste en hechte teamsport, waarbij de gezondheid van de hond en het plezier van hond en baas op 1 staat.
Nadelen van Flyball
Flyball is een sport waarbij je hond wordt aangespoord om te racen. Dit zorgt ervoor dat je hond het hormoon adrenaline aanmaakt. Adrenaline zet het lichaam aan om sneller te gaan bewegen. Hierdoor zal je merken dat je hond gaat blaffen en erg druk wordt tijdens de training. Het voordeel is wel dat de meeste honden na de Flyball training thuis moe zijn en rustig gaan liggen.
Heb jij een hond die al reactief is op honden en/of mensen of die snel overprikkeld is? Dan is dit wellicht niet de juiste sport voor jouw hond. Ik raad dan aan om juist een meer ontspannen sport te beoefenen met je hond zoals: ‘detectiewerk’ of ‘praktijk speuren/mantrailing’.
Tijdens de training zit ik regelmatig op de grond naar je hond te staren. Dit doe ik periodiek (eens in de maand ongeveer) om te kijken of ik afwijkingen zie in het spring gedrag van je hond. Ik kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop je hond afzet voor een sprong, hoe hij land en hoe hij aan het einde van de baan uitloopt.
Als ik hier een afwijking in zie of twijfel, dan zal ik je altijd aanraden om je hond door een hondenfysiotherapeut of osteopaat na te laten kijken.
Wat heb je nodig om met Flyball te kunnen beginnen?
Voor jouw hond volstaat een hondentuig en een vaste lijn van ongeveer 2 meter.
Daarnaast moet je een hondenschool zoeken die Flyball trainingen aanbiedt en die op een manier traint die jou aanstaat. Hiervoor raad ik je aan om bij meerdere hondenscholen in jouw buurt even te gaan kijken om te zien hoe ze trainen. Wellicht kan je dan na de training de instructeur aanspreken om je vragen te stellen.
Ik gebruik voor dit moment een gratis proefles. Met de proefles draai je samen met jouw hond mee in de groep. Hierdoor kan je zien of jij en jouw hond het leuk vinden. Voor mij als instructeur is de proefles ook een mooie kans om te zien of jouw hond geschikt is voor Flyball. Aan het einde van de les praat ik altijd even na. Puur om te vragen hoe je het vond en om een advies te geven of je door mag naar de proefmaand. In de proefmaand betaal je voor 4 lessen, zodat je een langere periode hebt om te kijken of je het echt leuk vindt. Vind je het daarna nog steeds leuk, dan betaal je bij mij per kwartaal (13 lessen).
Heb je vragen of wil je even overleggen? Stuur mij dan een whatsapp 06-83441346-of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dan maken we een afspraak voor een gratis adviesgesprek. Dit gesprek is geheel vrijblijvend en bedoeld om met jou mee te denken in jouw situatie.
Dit artikel is geschreven door Natasja van den Hout, eigenaar van Hondencentrum heeft een staartje. Het artikel delen via social media wordt zeer op prijs gesteld.