Oorzaak en gevolg; lossen we een probleem op voor de mens of voor de hond?
We hebben het heel vaak over de oorzaak en gevolg van gedrag, maar hoe zit dat nou? Om het enigszins overzichtelijk te houden heb ik er een stroomschema van gemaakt.
Oorzaak Gevolg
Prikkel --> Emotie --> Gedrag
In dit artikel lees je waarom HcHes werkt vanuit de oorzaak van een probleem. Wanneer is een oplossing nu enkel voor ons als mens en wanneer helpen we om ook het probleem voor je hond op te lossen.
Een prikkel is alles wat je waarneemt. Denk hierbij aan: een voorbijrijdende auto, gras, een boom, een dier, mens, een geur zoals net afgebakken broodjes, etc. Je neemt iets waar en je registreert dit. In de loop der tijd zijn bepaalde prikkels normaal, waardoor je dit niet meer volledig registreert. Het hoort er gewoon te staan. Denk hierbij aan: je gaat naar een bos, dan verwacht je daar bomen of je gaat zwemmen dan weet je dat er water is en dat je nat wordt. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar dit zijn prikkels die wij als normaal beschouwen doordat we de situatie al vaker hebben meegemaakt.
Een prikkel roept een emotie op. Deze emotie kan positief en negatief zijn. Aan de hand van de intensiteit van de emotie wordt er met gedrag gereageerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Oorzaak Gevolg
Je pakt de riem van je hond --> blijdschap--> Hij rent naar de voordeur
Oorzaak Gevolg
Onweer --> Angst --> Hij gaat in een hoekje trillen
Bij beide voorbeelden is de prikkel niet te vermijden. Je gaat dagelijks lopen met je hond en je zal toch altijd een riem pakken. Ook onweer is niet te voorkomen. Om deze reden benoem ik dit dan ook niet als oorzaak. Dit is wel de oorzaak, maar hier kan je niks aan doen.
De prikkel roept een bepaalde emotie op. Deze emotie is gekoppeld aan de prikkel door klassieke conditionering. Je hond weet dat hij mag gaan wandelen zodra jij de riem pakt. Hier wordt hij erg blij van. Als je hond een paar keer schrikt van onweer, dan worden dit soort geluiden de voorspeller van schrik en dat valt onder de emotie angst.
Als gevolg op de prikkel en emotie ontstaat er bepaald gedrag. Vaak wordt er enkel getraind op het gedrag dat de hond vertoond. Hierdoor verandert er niks aan de emotie van de hond. Dus de oorzaak blijft bestaan. De hond leert enkel dat het gevolg van de emotie hem niks oplevert en zal alternatief gedrag vertonen om alsnog met de emotie om te kunnen gaan.
Dat is de reden dat Hondencentrum Heeft Een Staartje vanuit de emotie van de hond werkt. Wij werken dan vanuit de oorzaak, zodat de emotie veranderd. Hierdoor lossen we niet alleen het probleem op voor de mens, maar ook voor de hond.
Neem bij twijfel (of als je vragen hebt) contact met mij op. Voor een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten. Ik ga dan met je meedenken voor een oplossing.
Dit artikel is geschreven door Natasja van den Hout, eigenaar van Hondencentrum Heeft een staartje. Het artikel delen via social media wordt zeer op prijs gesteld, mits er een bronvermelding bij zit.