Waar het vaak fout gaat als je opspringen wilt afleren
Laag! Laag! Laag! Hij stop maar niet met opspringen. Dit is 1 van de meest gehoorde irritaties die ik tegenkom van cursisten. In iedere groep weer hoor ik de vraag: ‘hoe kan ik het opspringen afleren.’ In dit artikel beschrijf ik de reden dat je hond opspringt en hoe je dit ongewenste gedrag kan stoppen.
Laten we beginnen met de reden dat honden opspringen. De meeste honden springen op vanuit enthousiasme. Je hond is ontzettend blij. Hij was alleen en nu ben je weer terug.
Op dit moment is het een behoefte van je hond om jouw aandacht te krijgen en wat doen we vaak: ‘Laag, laag, laag’ of we duwen de hond zelfs weg. Iedere vorm van aandacht die je nu geeft is belonend voor je hond. Hij wil aandacht --> springt op --> aandacht. Het is dan wel negatieve aandacht, maar dat maakt voor je hond op dat moment niet zoveel uit.
Nu zeg ik niet dat je je hond geen aandacht mag geven als hij enthousiast is. Doe dit alsjeblieft niet. Je hond wil vanuit zijn blijdschap niets anders dan jouw aandacht. Als je dit gaat onthouden, dan zal je hond alleen maar minder enthousiast worden van jouw thuiskomst. Dit is absoluut niet de bedoeling.
Wat je wel kan doen is het springen stoppen en voorkomen. Springt je hond op dan laat je hem eerst stoppen met springen, waarna je hem alsnog zijn aandacht geeft.
Nu komen we weer terug bij de ‘laag’. De ‘laag’ oefening is een veelgebruikte oefening. Helaas wordt hij alleen vaak verkeerd gebruikt. Er wordt vaak ‘laag’ geroepen op het moment dat de hond springt. Doordat je hond een cue hoort terwijl hij springt of wilt springen zal hij daar een koppeling mee maken. Voor je het weet staat de ‘laag’ voor springen.
Het is dus belangrijk dat je hond in eerste instantie snapt dat ‘laag’ betekend dat hij met zijn pootjes op de grond moet gaan staan. Heeft je hond al geleerd dat ‘laag’ staat voor springen, dan kan je een andere cue gaan gebruiken zoals: ‘down’ of ‘floor’.
Dan komen we bij de volgende meest gemaakte fout en dat is het afleren. Ik heb in iedere groep altijd wel een discussie over het afleren van opspringen. Het moeilijke van afleren is dat je de focus legt op iets wat je hond al doet. Je bent bezig met een gevolg van het ongewenste gedrag.
Ik richt me liever op iets wat ik kan aanleren. Dat is namelijk niet alleen gemakkelijker, maar het voorkomt ook het ongewenste gedrag (in dit geval opspringen). Nu wordt deze opmerking wel iets te vaak verkeerd gebruikt. Dan krijg je oneliners zoals: ‘springt je hond op, dan laat je hem eerst zitten.’ Dit is helemaal waar. Uiteindelijk zal je hond ook stoppen met opspringen, maar zodra je een hele enthousiaste hond hebt vergt het nogal wat geduld en energie om iedere keer te wachten tot je hond zit. Dus moet je al met zijn tweeën dit trainen. Dit is niet voor ieder huishouden geschikt.
Om deze reden heb ik hard nagedacht over een methode die het opspringen niet alleen stopt, maar ook voorkomt. Deze methode bestaat uit 3 beloningsgerichte oefeningen. Waarbij het de bedoeling is dat je uiteindelijk enkel nog de basisoefening overhoudt en de andere twee oefeningen niet meer nodig hebt. Op den duur zal de basisoefening een gewoonte worden en ook niet meer nodig zijn, maar dit heeft heel veel tijd nodig.
De 3 oefeningen leer je afzonderlijk aan je hond, waarna je ze gaat inzetten. De ‘laag’ kan je je hond binnen 1 trainingssessie aanleren. De andere 2 oefeningen vergen meer tijd. Doordat de ‘laag’ heel snel aangeleerd kan worden, maakt het niet uit dat de andere 2 oefeningen wat meer tijd nodig hebben. Je kan namelijk dezelfde avond al aan de slag met het stoppen van het opspringen en dit kan je ook al direct combineren met de basisoefening. Met de combinatie van deze 3 oefeningen durf ik te zeggen dat het ook jou gaat lukken om het opspringen te voorkomen. Zodra je een gedrag maar lang genoeg voorkomt zal het ook uitdoven. Dit houdt in dat je hond uiteindelijk ook de basisoefening niet meer nodig heeft. Je hond heeft dan geleerd dat het normaal is om met 4 pootjes op de grond te staan i.p.v. op te springen.
Kleine samenvatting:
- Weet je hond eigenlijk wel wat ‘laag’ betekend?
- Wat gaat werken is het voorkomen dat je hond opspringt. Dit proces begint bij het stoppen van het springen.
- Na lang na te denken heb ik 3 beloningsgerichte oefeningen gecombineerd, waardoor het ook jou gaat lukken om te voorkomen dat je hond opspringt.
Als laatste laat ik een filmpje zien, waarbij je het effect van de oefeningen ziet.
Neem bij twijfel (of als je vragen hebt) contact met mij op. Voor een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten. Ik ga dan met je meedenken voor een oplossing.
Dit artikel is geschreven door Natasja van den Hout, eigenaar van Hondencentrum Heeft een staartje. Het artikel delen via social media wordt zeer op prijs gesteld, mits er een bronvermelding bij zit.