Hondencentrum Heeft Een Staartje

Een zorgzame aanpak voor elke hondenstaart

Grenzen stellen


Het is iets wat ik vaak hoor. Je moet een hond wel fysieke corrigeren, want anders kan je geen grenzen stellen. Is dit wel zo? Je kan prima grenzen stellen met een beloningsgerichte aanpak. De truc zit hem in het anders nadenken. Een fysieke correctie geven mensen als het gedrag al bezig is. Met een beloningsgerichte aanpak ben je het ongewenste gedrag voor. In het artikel lees je meer over hoe je grenzen kan stellen aan je hond.

D.m.v. negatieve correcties (bij deze vorm van correcties raak je de hond niet aan, maar neem je iets weg. Zie het artikel 'Hoe leert je hond' voor meer informatie) en het bekrachtigen van gewenst gedrag kan je grenzen opstellen voor je hond. De grootste valkuil die ik continue zie terugkomen is dat mensen heel goed bezig zijn met het afleren van ongewenst gedrag. Maar daarnaast het gewenste gedrag vergeten te bekrachtigen. Dit wordt vergeten, omdat wij gewenst gedrag als normaal beschouwen. Let erop dat een hond dit niet per definitie als normaal beschouwd. Vergeet daarom niet om gewenst gedrag juist te bekrachtigen.

Als je het gewenste gedrag bekrachtigt, dan wordt het op een gegeven moment normaal gedrag. Denk hierbij aan een hond die al in de bench gaat zitten als je zijn bak vult met eten. Je hond heeft geleerd dat hij alleen zijn eten krijgt als hij de bench in gaat. Dit is een vast patroon waar de hond op anticipeert. Je hond rent al naar de bench, omdat hij daar zijn eten krijgt. De focus van dit voorbeeld ligt op het bekrachtigen van het in de bench wachten. Hierdoor bestrijd je meteen een stukje ongewenst gedrag. De hond wacht in de bench en kan dus bijvoorbeeld niet gaan bedelen in de keuken. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld trekken aan de lijn. Heel veel mensen leggen de focus op het afleren van het trekken, maar dat is super moeilijk. Je hond komt met trekken aan de lijn bij het beoogde, waardoor het zelf belonend gedrag is. Als je de focus legt op het aanleren van het naast lopen of het wandelen zonder te trekken, dan wordt dat het normale gedrag.

Bedenk goed wat je van je hond verwacht en probeer een oplossing te vinden die ervoor zorgt dat hij het ongewenste gedrag niet kan uitvoeren of zorg ervoor dat je het gewenste gedrag al beloond, voordat hij het ongewenste gedrag laat zien.

Probeer te bedenken waarom een hond bepaald gedrag vertoond. Is het aangeleerd gedrag of gedrag dat spontaan is ontstaan? Bij aangeleerd gedrag kan je het gedrag met de bovenstaande informatie onder controle krijgen. Weet je zeker dat het niet aangeleerd gedrag is, dan kan er een andere oorzaak zijn. Neem bij twijfel (of als je vragen hebt) contact met mij op. Voor een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten. Ik ga dan met je meedenken voor een oplossing.


Dit artikel is geschreven door Natasja van den Hout, eigenaar van Hondencentrum Heeft een staartje. Het artikel delen via social media wordt zeer op prijs gesteld, mits er een bronvermelding bij zit. 

Terug