Hondencentrum Heeft Een Staartje

Een zorgzame aanpak voor elke hondenstaart

Puppy bijten

Artikel puppy bijten_1Dit is denk ik de meest voorkomende irritatie bij puppy eigenaren. De tandjes zijn ontzettend scherp en je hij pakt alles in zijn bek vast. Een pup hapt, omdat hij net zoals een klein kind de wereld ontdekt met zijn bek. Dit gedrag hoort echt bij de eerste fase van het puppy leven. tussen de 5 en 6 maanden oud zijn de puppen uitgewisseld en dan neemt het gedrag langzaam aan af en verdwijnt het ineens. Nu hoor ik jullie denken, moet ik mij dan maar tot een leeftijd van 6 maanden laten bijten? Het antwoord hierop is nee. Lees hier wat je wel kan doen aan puppy bijten. 


Wat kan je dan wel doen aan puppy bijten:

  • Zorg voor voldoende rust. Een overprikkelde en enthousiaste pup zal harder bijten dan anders
  • Geef je pup iets waar hij wel in mag bijten. Bijt niet in mij, maar hier heb je een bot of een speeltje
  • Heb je kinderen, dan kan het helpen (mits jij erbij bent) om een licht, dun lijntje aan de pup zijn halsband of tuig te maken. Mochten de kinderen dan gaan rennen en gillen/gewoon gek doen. Dan kan je d.m.v. het lijntje ervoor zorgen dat je pup niet mee gaat doen met het spelletje. Hierdoor zorg je ervoor dat die scherpe tandjes niet in de benen van je kinderen staan. 
  • Gebruik tijdens spel speelgoed dat langer is dan je hand. De coördinatie van je pup is nog niet optimaal, waardoor hij anders per ongeluk in je hand kan happen i.p.v. in het speelgoed.
  • Kom je in een situatie terecht waarin je pup erg enthousiast wordt? Zoals vrienden die langskomen of als je zelf thuis komt. Zorg er dan voor dat er iets van speelgoed of voer in de buurt ligt, zodat je de pup in zijn enthousiasme kan afleiden. Eventueel kan bij visite ook de bench een tussenstap zijn. Dan kan de visite even binnenkomen en zodra iedereen zit en er weer rust heerst kan je de pup erbij laten. Hiermee voorkom je dat je visite mee gaat in de enthousiasme van je pup. Let er wel op dat iedereen de pup met rust laat zolang hij in de bench zit. 

Mocht het zo zijn dat het harde bijten rond de puberteit nog niet voorbij is en gaat het gepaard met ander gedrag zoals grommen en fixeren of heb je gewoon het gevoel dat er iets niet klopt? Dan is het verstandig om even contact op te nemen met een gedragstherapeut om te checken of dit nog normaal gedrag is.

Neem bij twijfel (of als je vragen hebt) contact met mij op. Voor een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten. Ik ga dan met je meedenken voor een oplossing.

Dit artikel is geschreven door Natasja van den Hout, eigenaar van Hondencentrum Heeft een staartje. Het artikel delen via social media wordt zeer op prijs gesteld, mits er een bronvermelding bij zit. 


Terug